Ο τρόπος επιλογής και αγοράς μαγειρικών σκευών για το σπίτι σας δεν είναι εύκολος. Ο αριθμός των μαγειρικών σκευών φαίνεται να αυξάνεται καθημερινά και η γκάμα των κατσαρολών και των ταψιών είναι τεράστια με υλικά που ποικίλλουν όπως ανοξείδωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο, χυτό αλουμίνιο, αλουμίνιο και χαλκό.

Έτσι, έχοντας όλα αυτά κατά νου πώς αποφασίζετε τελικά για το σωστό είδος μαγειρικών σκευών διατηρώντας παράλληλα τον προϋπολογισμό σας; Η απάντηση είναι να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε πριν αγοράσετε. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε αρκετά για τα μαγειρικά σκεύη για να μπορέσετε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Και μην ξεχνάτε, η καλή υγεία ξεκινά από ένα καλό σκεύος.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή μαγειρικών σκευών. Αυτά είναι:

Θερμική αγωγιμότητα - Ορισμένα μέταλλα είναι καλύτεροι αγωγοί θερμότητας από άλλα. Για παράδειγμα, ο χαλκός και το χυτό αλουμίνιο είναι ένας ιδιαίτερα καλοί αγωγοί θερμότητας ενώ ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερη είναι η αγωγιμότητα θερμότητας τόσο καλύτερα και τόσο πιο ομοιόμορφα θα μαγειρεύει το φαγητό σας.

Τιμή - Το ποσό που πληρώνετε για τα μαγειρικά σκεύη σας πιθανότατα θα είναι καθοριστικός παράγοντας για αυτό που καταλήγετε να αγοράζετε. Ο βασικός κανόνας με τα μαγειρικά σκεύη είναι να αγοράσετε το καλύτερο που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΑ ΣΚΕΥΗ Ή ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ MARKETING ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗΣ ΤΙΜΗΣ

Ανθεκτικότητα - Ορισμένοι τύποι σκευών μαγειρικής διατηρούν την καλή εμφάνισή τους και διαρκούν περισσότερο από άλλους. Ο ανοξείδωτος χάλυβας θεωρείται από τους καλύτερους από αυτή την άποψη.

Αντιδραστικότητα - Ορισμένα μέταλλα αντιδρούν με ορισμένα τρόφιμα. Το αλουμίνιο για παράδειγμα έχει την τάση να αντιδρά με ντομάτα και άλλα όξινα πιάτα. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό σας μπορεί στην πραγματικότητα να απορροφήσει μέρος του μετάλλου, οπότε προσέξτε με τις επιλογές μαγειρικών σκευών σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την αντιδραστικότητα κάθε προϊόντος.

Αντικολλητικότητα - Αν θέλετε διατροφή χαμηλών λιπαρών, δηλαδή μαγείρεμα χωρίς προσθήκη λαδιού και λιπαρών ουσιών, τότε μια καλή λύση θα ήταν η αγορά ενός αντικολλητικoύ σκεύους . Το συγκεκριμένο σκεύος θα μπορούσε να είναι ένα σκεύος χυτού αλουμινίου ώστε να συνδυάζει τα προτερήματα του χυτοσιδήρου, ενός αντικολλητικού σκεύους χωρίς όμως το βάρος ενός σκεύους χυτοσιδήρου.

Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε τύπο μαγειρικών σκευών και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός

Σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι

Ο ανοξείδωτος χάλυβας θα πρέπει να είναι ο πιο κοινός τύπος υλικών μαγειρικών σκευών. Πιθανότατα θα το βρείτε στα περισσότερα νοικοκυριά.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι στην πραγματικότητα ένα κράμα μετάλλων που περιλαμβάνει χάλυβα, χρώμιο και στην περίπτωση που η ποιότητα είναι 18/10, τότε περιλαμβάνει και νικέλιο. Ο λόγος που ο ανοξείδωτος χάλυβας ονομάζεται «ανοξείδωτος» είναι λόγω της ικανότητάς του να αντιστέκεται στη διάβρωση. Επιλέξτε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι μόνο αν είναι 18/10. Δηλαδή στο κράμα μετάλλων υπάρχει 18% χρώμιο και 10% νικέλιο. Ένας γρήγορος τρόπος να το ελέγξετε είναι με την βοήθεια ενός μαγνήτη. Αν ο μαγνήτης δεν κολλήσει πάνω στο σώμα του σκεύους τότε το σκεύος είναι 18/10.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΕΥΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ 18/10 ΑΛΛΑ 14/4 (ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΗΤΑΣ).

Πλεονεκτήματα
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Ανθεκτικά στις γρατσουνιές.
  • Διατηρούν τη λαμπερή εμφάνιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Δεν αντιδρούν με τα τρόφιμα.
Μειονεκτήματα
  • Όχι καλός αγωγός θερμότητας.
  • Όχι αντικολλητικότητα χωρίς λιπαρές ουσίες.

Μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο

Ο χυτοσίδηρος είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαγειρικών σκευών με εξαιρετική απόδοσητο μαγείρεμα. Ωστόσο, τα σκεύη από χυτοσίδηρο απαιτούν φροντίδα για να διατηρηθούν όπως πρέπει. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, πολύ καλοί αγωγοί θερμοκρασίας και έχουν το πλεονέκτημα να διατηρούν την θερμοκρασία αρκετή ώρα μετά το μαγείρεμα.

Πλεονεκτήματα
  • Εξαιρετικά ανθεκτικό.
  • Πολύ καλός αγωγός θερμότητας.
  • Πολύ καλή διατήρηση θερμότητας.
  • Ιδανικό για αργό μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μειονεκτήματα
  • Αντιδρά με τα τρόφιμα εκτός αν έχει εμαγιέ επίστρωση.
  • Είναι βαρύτερο από τους περισσότερους άλλους τύπους σκευών.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για την συντήρηση του.

Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται στο 50% περίπου όλων των σκευών που κατασκευάζονται σήμερα λόγω της εξαιρετικής θερμικής αγωγιμότητας. Το αλουμίνιο είναι ένα μαλακό μέταλλο και μπορεί να γρατσουνιστεί και να χαραχτεί εύκολα. Συναντάμε συχνά σκεύη αλουμινίου μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ανοδίωση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τοποθετείται ένα στρώμα οξειδίου του αργιλίου στην επιφάνεια του σκεύους, καθιστώντας το έτσι ανθεκτικό στις γρατσουνιές και διασφαλίζοντας επιπροσθέτως ότι δεν αντιδρά με τα τρόφιμα. Στα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου συχνά προστίθεται αντικολλητική επίστρωση.

Πλεονεκτήματα
  • Εξαιρετική αγωγή θερμότητας.
Μειονεκτήματα
  • Αντιδρά με όξινα τρόφιμα.
  • Γρατσουνιές και χτυπήματα αν δεν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία.

Μαγειρικά σκεύη χυτού αλουμινίου

Τα σκεύη χυτού αλουμινίου συνδυάζουν τα προτερήματα των σκευών από αλουμίνιο και χυτοσίδηρο. Συνήθως τα συναντάμε με αντικολλητική επίστρωση. Είναι σχεδόν άριστοι αγωγοί της θερμοκρασίας χωρίς να έχουν το βάρος και χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ενός σκεύους από χυτοσίδηρο.

Πλεονεκτήματα
  • Πολύ καλός αγωγός θερμότητας.
  • Πολύ γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα.
  • Πολύ καλή διατήρηση θερμότητας.
  • Ιδανικό για αργό μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μειονεκτήματα
  • Γρατσουνιές και χτυπήματα αν δεν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα σκεύη.

Μαγειρικά σκεύη χαλκού

Τα μαγειρικά σκεύη χαλκού χρησιμοποιούνται συνήθως από τους επαγγελματίες σεφ λόγω της εξαιρετικής θερμικής αγωγής. Θερμαίνονται γρήγορα και προσαρμόζονται στις αλλαγές της θερμοκρασίας εξίσου γρήγορα. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στο μαγείρεμά σας.

Πλεονεκτήματα
  • Εξαιρετική αγωγή θερμότητας.
Μειονεκτήματα
  • Αντιδρά με όξινα τρόφιμα.
  • Απαιτείται τακτική στίλβωση.